Natuursteen vloeren 

Natuursteen zoals graniet, kwartsiet, basalt en leisteen bevatten nagenoeg geen kalk. Men kan natuursteen vloeren vervaardigd van dit materiaal op andere wijze onderhouden dan vloeren van kalkhoudend natuursteen zoals marmer. Een voordeel van deze soorten natuursteen is de hogere mate van bestendigheid tegen zuren en gebruiksbelasting.

Natuursteen vloer schoonmaken

Schoonmaken Natuursteen

Voor het schoonmaken van natuursteen vloeren is het belangrijk om te weten om welke steensoort het gaat en uiteraard wat de vlek heeft veroorzaakt. Voor het schoonmaken van marmer en kalkhoudend natuursteen geldt een geheel andere aanpak dan bij natuursteen zonder kalk. Gebruik van verkeerde schoonmaakmiddel kan ernstige gevolgen hebben voor de vloer dat soms alleen door een vakman te herstellen is. Neemt u bij twijfel contact op om een gedegen onderhoudsadvies te krijgen voor uw natuursteen vloer. 

Vervuiling kan men indelen in 3 groepen:

Organische vervuiling, zoals oliën, vetten, rookhars, bloed, eiwit, insecten,kookrestanten, nicotine en was. Deze soorten vervuiling behoeven een schoonmaakproduct met een alkalische pH-waarde van tussen de 7,1 - 14.

Neutrale vervuiling, zoals schimmels, korstmossen, geuren, lichaamsvetten, olie, vetten, eiwitaanslag, koffie en sauzen. Deze soorten vervuiling behoeven een schoonmaakproduct met een neutrale pH-waarde van 7,0.

Anorganische vervuiling, zoals urinesteen, kalk, cementsluiers, roest, remstof, vliegroest, watersteen, zeepresten en mortel. Deze soorten vervuiling worden doorgaans verwijderd met een zuur schoonmaakproduct met een pH-waarde van 0 - 6,9. Met zure schoonmaakmiddelen altijd oppassen en bij twijfel informatie inwinnen!

Naast de pH-waarde van het schoonmaakmiddel zijn ook de werkzame stoffen en andere toevoegingen belangrijke aspecten. Probeer bij nieuwe en onbekende schoonmaakmiddelen altijd een proefstukje op een weinig zichtbare plek.

Beschermen Natuursteen 

Het onderhouden van natuursteen vloeren bestaat uit meer dan alleen schoonmaken. Bescherm uw vloer tegen vlekken door middel van vlekpreventie. Ook hier is weer het type natuursteen van belang bij de productkeuze die u maakt. Voor vloeren van marmer en kalkhoudend natuursteen raden wij altijd Steenzeep aan. Dit is verkrijgbaar in onze webwinkel en veilig in gebruik. Vloeren die niet kalkhoudend zijn kunnen worden beschermd met een coating of ander product. Laat u informeren over de juiste oplossing voor uw vloer!